İzinsiz kripto para borsalarına erişim engelinde ilk karar

SPK, İzinsiz Kripto Varlık Hizmeti Sağlayan 108 İnternet Sitesinin Erişimine Engelle Getirdi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bülteninde, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik izinsiz kripto varlık hizmeti sağlayıcılarına karşı adım attı. SPK’nın ilgili maddeleri uyarınca hareket ederek, yurt dışında kaldıraçlı işlem gerçekleştiren internet sitelerine karşı hukuki işlemler başlatma kararı aldığı belirtildi.

Bu kapsamda 108 internet sitesinin erişim engeli getirildi. Bu sitelerin içinde 50’den fazlası kripto para borsalarını barındırıyordu.

Yasal çerçeve temmuz ayında oluşturulmuştu

Türkiye’de kripto varlıklara yönelik ilk yasal düzenleme, “Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile temmuz ayında hayata geçirilmişti. Bu kanunla birlikte kripto para piyasalarının denetim yetkisi SPK’ye verilirken, platformların faaliyet gösterebilmesi için Kuruldan izin alması zorunlu hale getirildi.

Yeni kanuna göre, Türkiye’de hizmet vermek isteyen platformların belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. Bu şartlar arasında Türkçe dil desteği sunmak, Türkiye’de iş yeri açmak ve yerel kişilere yönelik pazarlama faaliyetlerinde bulunmak gibi kriterler bulunuyor.

Ayrıca, Türkiye’de hizmet veren yabancı kripto para platformlarına da 3 aylık geçiş süreci tanınmıştı.

“Yatırımcıları koruma amacını taşıyor”

Ankara Barosu Sermaye Piyasası ve Finans Hukuku Kurulu Başkanı Avukat Burak Mercan, yurt dışındaki bazı borsaların hala Türkçe dil desteği sunduğunu ve Türkiye’deki yatırımcılara yönelik tanıtım faaliyetlerine devam ettiğini belirtti.

Mercan, SPK’nın aldığı kararların, kripto varlık piyasasını güvenilir ve şeffaf hale getirme amacını taşıdığını vurgulayarak, “Yatırımcıları koruma amacını taşıyor. Ülkemizde kripto varlık borsalarının lisans süreci ve mevzuat çalışmaları devam ediyor.” şeklinde konuştu.

77 Şirket Faaliyet Gösteriyor

SPK verilerine göre, kripto varlık hizmeti sağlayan 77 şirket bulunuyor. Bunlardan 14’ü faaliyetlerine son vereceğini, 64’ü ise başvurularının işleme alınmadığını beyan etti.

SPK’nın kararlarına göre, faaliyette bulunan bir şirketin yetkilendirildiği anlamına gelmediğine dikkat çekildi. Şirketlerin, ikincil mevzuatın açıklanmasının ardından ayrıca başvuru yapması gerektiği belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir