Türk Üniversitelerinin Patent Başvuruları Rekor Kırdı

Türk Üniversitelerinin Patent ve Faydalı Model Başvuruları Rekor Kırdı

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT), 2010-2024 yıllarını kapsayan 15 yıllık süreçte üniversitelerin yaptığı patent ve faydalı model başvurularında önemli bir artış kaydedildi. AA muhabirinin derlemesine göre, üniversitelerin TÜRKPATENT’e yaptığı başvuru sayısı yüzde 16 bin 300 artarak 10’dan 1640’a ulaştı.

Bu artış, Türk üniversitelerinin bilimsel çalışmalarının ve yenilikçi projelerinin, özellikle patent ve faydalı model alanlarında daha fazla önem kazandığını gösterdi.

İstanbul, Üniversitelerin Patent ve Faydalı Model Başvurularında Lider Konumunda

Üniversitelerin patent ve faydalı model başvuruları incelendiğinde, İstanbul’un bu alanda lider konumda bulunduğu görüldü. İstanbul’dan yapılan 4 bin 782 başvurunun yanı sıra Ankara, İzmir, Erzurum ve Kayseri de önemli başvurularla dikkat çekti.

Kadın Buluşçu Sayısında Artış

Kadın buluşçu sayısındaki artış da dikkat çekiciydi. Üniversitelerde yer alan kadın buluşçu sayısı, 2022’de 864 iken, 2024’te 1063’e yükselerek yüzde 23’lük bir artış gösterdi. Bu durum, Türkiye’nin AR-GE ekosisteminde kadınların rolünün giderek güçlendiğini ve cinsiyet eşitsizliklerinin azalmaya başladığını gösterdi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, En Fazla Tescil Belgesine Sahip Üniversite

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, en fazla tescil belgesine sahip üniversite olarak öne çıktı. 2010-2024 yıllarında 932 patent ve faydalı model başvurusuyla İstanbul Gelişim Üniversitesi lider konumda bulunurken, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, 644 başvuruyla ikinci sırada yer aldı.

Üniversitelerin patent ve faydalı model başvurularındaki artış, Türkiye’nin yenilikçi ve araştırmacı potansiyelinin her geçen gün daha da güçlendiğini gösteriyor.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Ayşe Böcüoğlu Bodur – Ekonomi

Related Posts

Milli Savunma Üniversitesi tercih sonuçları açıklandı mı? 2025 MSÜ tercih sonuçları nasıl öğrenilir?

Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) tercih sonuçları, askeri öğrenci olabilme hayaliyle tercih işlemlerini gerçekleştiren adayların gündeminde yer almaya devam ediyor. Peki, Milli Savunma Üniversitesi tercih sonuçları açıklandı mı? 2025 MSÜ tercih sonuçları nasıl öğrenilir?

Eğitimin çınarından kültür sanat merkezi

Ankara’da ‘Eğitimin Çınarı’ olarak tanınan emekli öğretmen Sıtkı Alp, bu kez kente çok yönlü bir kültür sanat merkezi kazandırdı.

Misket oyunu sahnelere veda ediyor

Misket oyunu sahnelere veda ediyor

Öğretmenlerin il dışı atama başvuruları başladı mı? MEB öğretmen il dışı atama başvuruları nasıl yapılır?

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenler için iller arası isteğe bağlı tayin sürecini başlattı. Peki, öğretmenlerin il dışı atama başvuruları başladı mı? MEB öğretmen il dışı atama başvuruları nasıl yapılır?

LGS sınav yerleri ne zaman açıklanacak? 2025 LGS ne zaman, ayın kaçında?

LGS sınav yerleri için geri sayım başladı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından organize edilecek Lise Sınavı için başvuru ekranı 2-11 Nisan tarih aralığında açılmıştı. Alınan karar sonrası başvuru süreci, 16 Nisan’a kadar uzatılmıştı. LGS 2025 sınavı Haziran ayında gerçekleştirilecek. Bununla beraber MEB kılavuzu da yayınlandı. 8. sınıf öğrencileri MEB kılavuzu ile lise sınavı için başvuru işlemlerini tamamladı. Peki, LGS ne zaman yapılacak? 2025 LGS sınavına kaç gün kaldı? İşte, MEB takvimi detayları

MEB 2. dönem 2. ortak sınavları ne zaman? 2. dönem ortak yazılı sınavlar saat kaçta?

Milli Eğitim Bakanlığı ortak sınav kapsamını genişletmişti. Daha önce 6 ve 9. sınıflar için uygulanan ortak yazılı sınavlar, artık 7 ve 10. sınıflara da yapılacak. Peki, MEB 2. dönem 2. ortak sınavları ne zaman? 2. dönem ortak yazılı sınavlar saat kaçta?