Sıcak havalar kalp sağlığını tehdit ediyor!

Kalp ve damar hastalıkları, ölüme sebep olan hastalıklar arasında ön sıralarda yer almaktadır. Kardiyoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Özgür Mete, yaz aylarında kalp damar hastalarının daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Sıcak ve Nemli Hava Kalp Krizine Sebep Olabilir

Kardiyoloji Bölümü Uzm. Dr. Özgür Mete, aşırı sıcak ve nemli havalardan kalp krizini tetikleyebileceğini belirtti. Sıcak hava, damarları genişleterek kalp atışlarının hızlanmasına, kanın pıhtılaşmaya eğilim göstermesine sebep olabilir. Mete, bu durumun kalp damar hastalığı olan kişilerde, özellikle yaşlılarda, riskin arttığını ifade etti. Yaz aylarında kalp krizi geçirme riskinin yüksek olduğunu belirten Mete, “Kalbin iş yükü artar ve bu, kalp damar hastaları için tehlike oluşturabilir,” dedi.

Yeterli Sıvı Alımı Hayati Önem Taşıyor

Sıcağa karşı en etkili koruma yönteminin vücudun terlemesi olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Mete, sıvı kaybının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti. Özellikle hipertansiyon ve kalp yetersizliği hastalarının yaz aylarında yeterli sıvı alımına özen göstermeleri gerektiğini belirten Mete, “Aksi takdirde böbrek fonksiyonlarında bozulma ve ani tansiyon düşmeleri olabilir,” dedi. Terlemenin fazla olduğu sıcak havalarda, idrar söktürücü ilaç kullanan hastaların sıvı alımını artırmaları gerektiğini vurgulayan Mete, sodyum ve potasyum eksikliğinin kalp ritim bozuklukları gibi ciddi sorunlara yol açabileceğini söyledi.

Ağır Sporlar ve Aşırı Egzersizden Kaçınılmalı

Kalp damar hastalarının yaz aylarında serin yerlerde bulunmalarını öneren Uzm. Dr. Özgür Mete, göğüs ağrısı, nefes darlığı veya çarpıntı gibi şikayetlerde zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, kalp hastalarının güneşin dik olduğu saatlerde dışarıda olmamaları gerektiğini belirten Mete, ağır sporlar ve güç gerektiren egzersizlerden de kaçınılması gerektiğini söyledi. Sabah erken saatlerde veya akşam serinliğinde 30 dakika yüzme gibi hafif egzersizlerin yapılabileceğini belirten Mete, sağlıklı beslenme ve sıvı alımının önemini yineleyerek, “Yaz aylarında kalp damar hastalarının sağlıklarını korumak için doğru beslenme ve sıvı alımına dikkat etmesi gerekmektedir,” diye konuştu.

Related Posts

Bilirkişilik Eğitimleri Başladı

Bilirkişilik eğitimlerinin başladığını duyuran Türk Tabipler Birliği, web sitesinden yaptığı açıklamada detayları aktardı. 

En fazla o yaş grubu risk altında: KKKA hastalığı tedavisi nedir?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, ülke genelinde kenelerden bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalananların en az yüzde 95’inin sağlığına kavuştuğunu bildirdi.

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

Göz kaşımak düşündüğünüzden tehlikeli olabilir

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serdar Marol, göz nezlesinde kaşımanın hastalığı tetiklediğini belirterek, kaşımanın keratokonus gibi kalıcı göz bozukluklarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

O üründe pestisit oranı sınırın 40 katı çıktı

Tamponlarda kanserle ilişkilendirilen zehirli bir pestisit olan glifosatın tehlikeli seviyelerde bulunduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırma, tamponlardaki pestisit seviyesinin içme suyundaki izin verilen sınırın tam 40 kat üzerinde olduğunu tespit etti.

Hızlı hazırlanana popüler yemekte kanser uyarısı: ‘Riski yüzde 55 artırabilir’

Hızlı bir öğle yemeği veya atıştırmalık olarak sıkça tercih edilen hazır noodle’lar, sağlığınız için ciddi bir tehdit oluşturabilir. New York’taki Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi’nde iç hastalıkları uzmanı olan Dr. Tim Tiutan, bu popüler yiyeceğin mide kanseri riskini önemli ölçüde artırabileceği konusunda uyarıda bulundu.