Sahte “evden çalışma” ilanları kimliğinizi çalıyor

Sahte Ödül ve Dolandırıcılık Mesajlarına Dikkat!

İnternet kullanıcıları, son zamanlarda iş ve yatırım, sahte ödüller ve çekilişler, abonelik dolandırıcılıkları gibi pek çok farklı türde dolandırıcılık yöntemleriyle karşı karşıya kalıyor. Uzmanlara göre, gerçek gibi görünen vaatler karşılığında, kişisel kimlik bilgileri ve banka hesap bilgileri ele geçiriliyor ve dolandırıcılar tüketicileri mağdur ediyor.

Tüketici Konfederasyonu Siber Güvenlik Komisyonu Başkanı Muharrem Baki, tüketicilerin son dönemde belirli miktarlar karşılığında uzaktan çalışma vaadiyle dolandırıldığını belirtti. Baki, bu tür dolandırıcılıkların artık dijital ortamda yaygınlaştığını vurgulayarak, sosyal mühendislik tabanlı dolandırıcılık yöntemlerinin tüketicileri hedef aldığını açıkladı.

Sosyal medya platformlarında “evden çalışarak para kazan”, “anket doldurarak para kazan”, “yurtdışında bir firma adına temsilcilik yapar mısınız?” gibi mesajların tüketicilere ulaştığını belirten Baki, bu tür mesajların doğruluğunun araştırılması ve şirket bilgilerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Baki, tüketicilerin dolandırıldığını kanıtlamak için ekran görüntüleri ve para transfer kayıtlarını saklamaları gerektiğini ve mağduriyet yaşandığında yetkililere şikayette bulunmaları gerektiğini önemle vurguladı.

Kişisel Bilgilerinizi Koruyun!

Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Kürşat Ergün de son dönemde artan dolandırıcılık vakalarına dikkat çekerek, tüketicilerin anlık tekliflere kapılarak kişisel bilgilerini paylaşmamaları gerektiğini belirtti. Dolandırıcıların kişisel bilgilere erişerek kredi kartı bilgileri üzerinden işlem yapabildiğine dikkat çeken Ergün, mağduriyet yaşayan kişilerin adli mercilere başvurmalarının önemli olduğunu söyledi.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, e-ticaret platformlarında sahte beğeniler için yapılan ödemelere dikkat çekerek, tüketicilerin cazip görünen tekliflere inanmamaları gerektiğini vurguladı. Kırık, internet üzerinden bilgi isteyen kişilere itibar edilmemesi gerektiğini ve bu tür mesajların emniyet güçlerine bildirilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

Borsa İstanbul’da günün ilk yarısında neler oldu? Orta Doğu savaşı borsayı vurdu (23 Haziran 2025)

Günün ilk yarısında düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 60,48 puan ve yüzde 0,66 azalışla 9.142,89 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 40,1 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,69 artarken …

Otomotiv devi fişi çekti: İki modele veda edildi

Elektrikli ve hibrit araçlara yönelim küresel çapta hız kazanırken, Japon otomotiv devi Toyota, çevreci dönüşümde vites artırdı. Markanın iç pazarda en çok tercih edilen iki modeli Corolla ve RAV4, artık yalnızca hibrit motorla üretilecek. Japan …

Çin’de ilk 5 ayda bütçe gelirleri azaldı, harcamalar arttı

Çin’de ilk 5 ayda bütçe gelirleri azaldı, harcamalar arttı

Kent lokantalarında 4 çeşit yemek 70 TL oldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), vatandaşlara uygun fiyatlarla yemek sunan Kent Lokantalarındaki fiyatları artırma kararı aldı. 40 TL olan 4 çeşit yemeğin fiyatı yapılan zamla birlikte 70 TL’ye yükseldi.

Rekabet Kurulu Google’a soruşturma başlattı

Rekabet Kurumu, Google’ın Performance Max kampanyasıyla çevrim içi reklamcılık alanındaki gücünü kötüye kullanıp kullanmadığını tespit etmek amacıyla soruşturma başlattı. Rekabet Kurulu’ndan yapılan açıklamada, Google’ın 2021 yılında tanıttığı kısaca …

Ekonomi daralmaya devam ediyor: Kapanan şirket sayısı sert yükseldi

Türkiye’de kurulan şirket sayısı, mayısta bir önceki aya göre yüzde 15,5 artarak 8 bin 765, kapanan şirket sayısı yüzde 13,2 artışla 2 bin 921 oldu.