Reel kesim güveninde düşüş hızlandı

Reel Kesim Güven Endeksi Mayıs Ayında Azaldı

Mayıs ayında Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 1,8 puan azalarak 101,4 seviyesine geriledi. Önceki ayda RKGE, 103,2 seviyesindeydi.

2025 yılı Mayıs ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 2,2 puan azalarak 98,6 seviyesine geriledi.

TCMB’nin açıklamasına göre, endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, genel gidişat ve gelecek üç aydaki toplam istihdama ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, mevcut toplam sipariş miktarı ve gelecek üç aydaki üretim hacmine ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), bir önceki aya göre 1,8 puan azalarak 101,4 seviyesinde gerçekleşti.

Açıklamada belirtildiğine göre:

“Son üç aya ilişkin değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bildirenler lehine olan seyrin güçlendiği görülürken, iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenler ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin zayıfladığı gözlenmektedir.

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğuna dair değerlendirmelerin bir önceki aya göre güçlendiği görülmektedir. Mevcut mamul mal stokları seviyesine ilişkin olarak, bir önceki ayda mevsim normallerinin altında olduğunu belirtenler lehine olan seyrin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu belirtenler lehine döndüğü gözlenmektedir.

Gelecek üç aya dair değerlendirmelerde, üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıfladığı, gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış beklentilerin bir önceki aya göre güçlendiği, gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış beklentilerinin ise bir önceki aya göre zayıfladığı görülmektedir.

Ortalama birim maliyetlerde, gelecek üç ayda artış bekleyenler ve son üç ayda artış olduğunu belirtenler lehine olan seyrin zayıfladığı görülmektedir. Gelecek üç aydaki satış fiyatına ilişkin artış beklentilerinin de zayıfladığı gözlenmektedir. Gelecek on iki aylık dönem sonunda yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak yüzde 38,4 seviyesinde gerçekleşmiştir.”

 

Related Posts

Borsa İstanbul’da günün ilk yarısında neler oldu? Orta Doğu savaşı borsayı vurdu (23 Haziran 2025)

Günün ilk yarısında düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 60,48 puan ve yüzde 0,66 azalışla 9.142,89 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 40,1 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,69 artarken …

Otomotiv devi fişi çekti: İki modele veda edildi

Elektrikli ve hibrit araçlara yönelim küresel çapta hız kazanırken, Japon otomotiv devi Toyota, çevreci dönüşümde vites artırdı. Markanın iç pazarda en çok tercih edilen iki modeli Corolla ve RAV4, artık yalnızca hibrit motorla üretilecek. Japan …

Çin’de ilk 5 ayda bütçe gelirleri azaldı, harcamalar arttı

Çin’de ilk 5 ayda bütçe gelirleri azaldı, harcamalar arttı

Kent lokantalarında 4 çeşit yemek 70 TL oldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), vatandaşlara uygun fiyatlarla yemek sunan Kent Lokantalarındaki fiyatları artırma kararı aldı. 40 TL olan 4 çeşit yemeğin fiyatı yapılan zamla birlikte 70 TL’ye yükseldi.

Rekabet Kurulu Google’a soruşturma başlattı

Rekabet Kurumu, Google’ın Performance Max kampanyasıyla çevrim içi reklamcılık alanındaki gücünü kötüye kullanıp kullanmadığını tespit etmek amacıyla soruşturma başlattı. Rekabet Kurulu’ndan yapılan açıklamada, Google’ın 2021 yılında tanıttığı kısaca …

Ekonomi daralmaya devam ediyor: Kapanan şirket sayısı sert yükseldi

Türkiye’de kurulan şirket sayısı, mayısta bir önceki aya göre yüzde 15,5 artarak 8 bin 765, kapanan şirket sayısı yüzde 13,2 artışla 2 bin 921 oldu.