Göz kaşımak düşündüğünüzden tehlikeli olabilir

Alerjik Göz Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri

Bahar ayları geldiğinde polenler ve havadaki alerjenlerin artmasıyla birlikte gözde kaşıntı, sulanma ve kızarıklık gibi şikayetler artıyor. Alerjik konjonktivit, özellikle alerjik bünyeye sahip kişilerde yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serdar Marol, göz nezlesinin belirtileri, korunma yolları ve tedavi süreci hakkında bilgi verdi. Göz nezlesi, gözün dış etkenlere verdiği bir savunma reaksiyonudur. Hastalar genellikle gözde kaşıntı, kızarıklık, sulanma, ışığa hassasiyet ve gözlerini tam açamama gibi şikayetlerle doktora başvururlar.

Op. Dr. Marol, şikayetlerin kişiden kişiye farklılık gösterebileceğini ancak hepsinin ortak noktasının gözle temas eden bir alerjene verilen yanıt olduğunu belirtti. Tedavinin temelinde, teması kesmek yatar. Güneş gözlüğü takmak, tozlu ortamlarda şapka kullanmak ve yüzü bol bol yıkamak gibi yöntemlerle teması kesmek mümkündür. Yüz yıkamanın amacı, hijyen sağlamak değil, gözde alerjiye neden olan maddelerin temas süresini azaltmaktır.

Op. Dr. Marol, göz kaşımanın alerjik reaksiyonu artırabileceğini ve uzun vadede ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini vurguladı. Her kaşınmanın bir sonraki kaşıntıyı artırabileceğini belirterek, gözlerin kesinlikle kaşınmaması gerektiğini söyledi. İlaçlar sadece semptomları geçici olarak baskılar, ancak koruyucu önlemler almadan uzun vadede etkili olmaz.

Göz hassasiyeti olan kişilerin aynı alerjen maddeyle tekrar karşılaşmaları durumunda benzer reaksiyonlar yaşayabileceğini belirten Op. Dr. Marol, ilaçların sadece mevcut belirtileri azalttığını ve önleyici olmadığını söyledi. Bu nedenle, hastaların koruyucu önlemleri günlük yaşamın bir parçası haline getirmeleri gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

O üründe pestisit oranı sınırın 40 katı çıktı

Tamponlarda kanserle ilişkilendirilen zehirli bir pestisit olan glifosatın tehlikeli seviyelerde bulunduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırma, tamponlardaki pestisit seviyesinin içme suyundaki izin verilen sınırın tam 40 kat üzerinde olduğunu tespit etti.

Hızlı hazırlanana popüler yemekte kanser uyarısı: ‘Riski yüzde 55 artırabilir’

Hızlı bir öğle yemeği veya atıştırmalık olarak sıkça tercih edilen hazır noodle’lar, sağlığınız için ciddi bir tehdit oluşturabilir. New York’taki Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi’nde iç hastalıkları uzmanı olan Dr. Tim Tiutan, bu popüler yiyeceğin mide kanseri riskini önemli ölçüde artırabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Uzmanlar uyarıyor: Ketojenik diyeti ezbere uygulamayın

Son yıllarda popüler olan ketojenik diyet, kontrolsüz bir şekilde uygulandığında sorunları da beraberinde getiriyor. Bu diyetin epilepsi hastaları için geliştirildiğini belirten Diyetetik Uzmanı Tuba Kayan Tapan, bilinçsizce yapılan ketojenik diyetin karaciğer ve kalp sağlığını olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Sıcak havalar kalp sağlığını tehdit ediyor!

Yaz aylarında kalp damar hastalıkları riski artarken, aşırı sıcaklar ve nemli hava kalp krizine yol açabiliyor. Uzmanlar, kalp hastalarının serin yerlerde kalmalarını, yeterli sıvı almalarını ve ağır egzersizlerden kaçınmalarını öneriyor.

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.