GES’lerdeki arızaları hızlı tespit edebilecek sistem çalışmaları başladı

Akademisyenler GES’lerdeki Arızaları Yapay Zeka ile Tespit Ediyor

Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Fırat Üniversitesi ve İskenderun Teknik Üniversitesi’nde görev yapan akademisyenler, “Güneş Enerjisi Santrallerinde Çok Sınıflı Fotovoltaik Panel Arızalarının Termografik Görüntüleme ve Yapay Zeka ile Otomatik Tespiti” projesini hayata geçiriyor.

Proje kapsamında TÜBİTAK’tan destek alan akademisyenler, insansız hava araçlarıyla donatılan yapay zeka destekli programlar ile GES’lerdeki arızaları hızlı bir şekilde tespit ederek bakım maliyetlerini azaltmayı ve üretim verimliliğini artırmayı hedefliyorlar.

Projenin tamamlanması için 30 ay süre belirlendi ve Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki GES’lerde panel görüntülerinin elde edilmesi ve yapay zeka destekli arıza tespit sisteminin gerçek zamanlı test aşamalarına geçilmesi planlanıyor.

Projenin yürütücüsü olan KİÜ Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Açıkgöz, GES’lerdeki arızaları tespit etmek için yapay zeka, termografik görüntüleme ve İHA teknolojisinin bir araya getirileceğini belirtti.

Açıkgöz, “Yenilenebilir enerji kaynakları olan güneş enerjisi santralleri, çevreye duyarlı ve temiz enerji üretimine katkı sağlarken ülkemizde de hızla yaygınlaşıyor. Biz de projemizle bu santrallerdeki arızaları yapay zeka destekli sistemler ile tespit etmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

“TÜBİTAK Destekli Proje GES’lerdeki Arızaları Geliştirmeyi Hedefliyor”

Projenin TÜBİTAK tarafından desteklenmesinin nedenini açıklayan Açıkgöz, GES’lerin çevresel etkilere maruz kalarak kronik sorunlar yaşayabildiğini ve projenin bu arızaları yapay zeka ile tespit etmeye odaklandığını belirtti.

“Arızaları Hedefe Odaklı Tespit Ediyoruz”

Proje kapsamında bölgesel haritalama sistemi geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Açıkgöz, “Drone teknolojisi ile bölgesel farklılıkları göz önünde bulundurarak güneş enerji santrallerindeki arızaları tespit edeceğiz. Projemizin özgün bir değeri var ve yapay zeka, görüntü işleme ve drone teknolojisinin birleşiminden oluşuyor. Bu sayede güneş enerji santrallerindeki arızaları hızlı ve etkin bir şekilde tespit ederek verimliliği artıracağız.” şeklinde konuştu.

Ayrıca, drone içerisine yüklü olan otonom uçuş planlama sistemi sayesinde arızaların tespitinde dışa bağımlılığın azalacağını ve periyodik bakımların verimlilik artarak azalacağını ekledi.

Related Posts

E-ticarette Babalar Günü hareketliliği

E-ticarette Babalar Günü için yapılan alışverişlerde elektronik, giyim, aksesuar ve kişisel bakım kategorilerinde artış gözlemlenirken, son dönemde kişiselleştirilmiş hediyelere de talep artıyor.

İsrail’in İran’a saldırmasından sonra petrol fiyatları uçuşa geçti

Petrol fiyatları, İsrail’in İran’a saldırı düzenlemesinin ardından yüzde 7’den fazla yükseldi.

Merkez Bankası rezervleri beş haftadır artıyor

Merkez Bankası’nın resmi rezerv varlıkları, 5 Haziran haftasında yüzde 1,8 artarak 155,9 milyar dolara yükseldi. Net rezervlerde ise 2,8 milyar dolarlık artış gösterdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan rapora göre, bu …

Yetkili servis arayanlara dikkat! Bakanlıktan önemli uyarı

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, özellikle yaz aylarının gelmesiyle birlikte başta klimalar olmak üzere birçok elektronik cihaz için bakım, onarım ve montaj taleplerinin arttığına dikkat çekildi. “TÜKETİCLER MAĞDUR EDİLİYOR” “Bazı …

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri (9 Haziran 2025)

Türkiye Elektrik İletim AŞ verilerine göre, saatlik bazda dün en yüksek elektrik tüketimi 33 bin 82 megavatsaatle 21.00’de, en düşük tüketim ise 21 bin 207 megavatsaatle 07.00’de gerçekleşti. Günlük bazda dün 649 bin 245 megavatsaat elektrik üretildi …

Zombi şirketler ve finansmana erişim

İyi bayramlar. Bu mutlu bayram gününde biraz can sıkıcı bir konu ile karşınıza çıkıyorum ancak bu durum bayram dönüşü herkesi bekleyen bir gerçek. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayının başında “Faiz indiriminden daha kritik bir konu var!” başlıklı bir yazı yazıp KOBİ’lerin içinde ciddi miktarda ‘zombi şirket’ olduğunu ifade etmiştim. Bugün bu konu yeniden gündemde ve Toplum Çalışmaları Enstitüsü’nün son hazırladığı rapor durumun o güne göre bir miktar daha bozulduğunu gösteriyor. Literatürde ‘zombi şirket’,