Ateşkes bozuldu, sınırlar değişti: Gazze haritası baştan çiziliyor

İsrail Gazze’de 420 Bin Kişiyi Yerinden Etti

İsrail’in ateşkesi bozarak Gazze’de savaşı yeniden başlatmasının üzerinden tam altı hafta geçti. İsrail güçleri, bu süre zarfında Gazze haritasını önemli ölçüde değiştirdi ve Birleşmiş Milletler’e göre bölgenin yaklaşık yüzde 70’i “askeri kırmızı bölge” ilan edildi. Yüz binlerce Filistinli giderek daralan bir alana itildi. İsrail ordusu, tahliye emirlerinin sivillerin çatışmadan önce kaçmasına izin verdiğini ve kalanların askeri hedef olarak kabul edileceğini belirtiyor.

Yerinden Edilen 420 Bin Kişi

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’ne (OCHA) göre, son tahliye emirleri sınır bölgelerini ve nüfus merkezlerini kapsıyor ve 420 binden fazla insanı yerinden etti. Ayrıca İsrail, Gazze’nin İsrail ve Mısır sınırları boyunca uzanan tampon bölgesini genişletti. İsrailli yetkililer, bu toprakları terk etmeyi düşünmediklerini belirtiyor. Ordunun konuşlandığı bu alanlar “giriş yasağı” olan bölgeler olarak kabul ediliyor. Filistinliler yaklaşırlarsa vurulma riskiyle karşı karşıya.

Harita Değişikliği ve Tampon Bölgeler

İsrail’in Hamas ile iki aylık ateşkesin sona ermesinin ardından Gazze haritasında önemli değişiklikler yaşandı. İsrail liderleri, bu adımların güvenlik için ve Hamas’a elindeki İsrailli rehineleri iade etmesi için baskı yapmak için gerekli olduğunu savunuyor. Gazze’deki toprak değişiklikleri, aylardır planlanan bir işgalin habercisi olabilir.

Gazze Dümdüz Edildi

Savaşın ilk aylarında, İsrail güçleri şehirdeki binaları ve tarım alanlarını yıkarak ilk tampon bölgeyi oluşturdu. İsrailli yetkililer, bunun Hamas tünellerini ortadan kaldırmak ve başka bir saldırıyı önlemek için gerekli olduğunu belirtti. Ancak hukuk uzmanları, ordunun taktiklerinin uluslararası hukuku ihlal ettiğini iddia ediyor. Binlerce yedek ve emekli asker, savaşı durdurma çağrısı yaparak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya mektuplar gönderdi.

Related Posts

Numan Kurtulmuş’tan yeni dönem mesajı: Anayasa için en ideali 400’ün üzerinde oy

İkinci kez TBMM Başkanı seçilen Numan Kurtulmuş, Astana’daki TURKPA zirvesi sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, Terörsüz Türkiye hedefinden yeni Anayasa’ya, Meclis İç Tüzük’ten KKTC’nin Türk dünyasındaki rolüne varıncaya kadar pek çok başlıkta yeni döneme ilişkin ilk mesajlarını verdi.

’19 Mart’ ablukası sürüyor: X paylaşımları nedeniyle bir avukata daha soruşturma açıldı

Giresun Espiye Cumhuriyet Başsavcılığı, 19 Mart sürecindeki sosyal medya paylaşımlarını gerekçe göstererek avukat Sevda Karataş Şahin hakkında soruşturma başlattı. Şahin, savcılık ifadesinde; hukuka aykırı delil kullanıldığını belirterek, ifade ve düşünce özgürlüğünün korunması gerektiğini söyledi.

Eskişehir’de emekli doktor ölü bulundu

Eskişehir’de kendisinden 3 gündür haber alınamayan emekli doktor evinde ölü bulundu.

Euro Bulgaristan’ı böldü

Bulgaristan, 1 Ocak’tan itibaren Euro Bölgesi’ne katılma yolunda ilerlerken, ülke genelinde farklı tepkiler gözlemleniyor. Turizm sektörü bu kararı büyük bir coşkuyla karşılarken, halkın önemli bir kesimi endişeli. Euro’ya geçişin ülkeye ekonomik …

TÜİK Başkanı Çetinkaya’nın kardeşi delil yetersizliğinden beraat etti

Adana Cumhuriyet Başsavcısının ismini kullanarak “bir suçlunun serbest bırakılması” karşılığında 3 milyon lira istediği iddiasıyla dolandırıcılık suçundan hakkında 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istenen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya’nın kardeşi, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cihan Çetinkaya delil yetersizliğinden beraat etti.

DEM Parti duyurdu: Öcalan’ın görüşmek istediği 5 isim

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, Abdullah Öcalan’ın önümüzdeki günlerde Mesut Barzani, Neçirvan Barzani, Mazlum Abdi, Kubat ve Bafel Talabani gibi bölgesel ve ulusal önemli siyasi temsilcilerle görüşme yapmayı planladığını, bu görüşmelerin bölge barışı ve demokratik sürecin ilerlemesi açısından kritik olduğunu söyledi.