Arjantin ekonomisinin yeniden doğuşu: Uluslararası piyasalara dönüş adımı

Arjantin Hükümeti Uluslararası Yatırımcılara 1 Milyar Dolarlık Tahvil İhraç Etti

Arjantin hükümeti, döviz rezervlerini artırma hedefi doğrultusunda uluslararası yatırımcılara yönelik 1 milyar dolarlık beş yıllık bir tahvil ihracı gerçekleştirdi. Pazartesi günü yapılan açıklamaya göre, yatırımcılar tahvil karşılığında ABD doları ödeyecek ve Arjantin pesosu cinsinden ödeme alacak.

MERKEZ BANKASI ARACILIĞIYLA YEREL YASALARA UYGUN OLARAK İHRAÇ EDİLECEK

Ekonomi Bakanı Luis Caputo, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada bu adımı “Arjantin’in uluslararası piyasalara dönüşü” olarak niteledi. Ancak genellikle dolar veya euro gibi yaygın para birimlerinde ihraç edilen, New York ya da Londra gibi yargı yetkisi dışındaki hukuk sistemlerine tabi borçlanmalar için kullanılan bu tanım, Arjantin pesosu cinsinden ve yerel yasalar kapsamında, merkez bankasının düzenleyici mekanizması aracılığıyla ihraç edilecek olan bu tahvil için de geçerli.

Maliye Sekreteri Pablo Quirno, sosyal medya paylaşımında, 2030 vadeli bu tahvilin, 30 Mayıs’ta vadesi dolacak 8,55 trilyon peso tutarındaki borç ödemeleri ile geçtiğimiz hafta yapılan faiz ödemelerini karşılamak amacıyla çıkarıldığını belirtti.

Tahvil ihracının, Arjantin’in Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yaptığı 20 milyar dolarlık anlaşmanın ardından ve ülkenin risk priminde yaşanan düşüş sonrası beklenen bir adım olarak değerlendirildiği biliniyor. Risk primi, yatırımcıların Arjantin’in kamu borcuna ilişkin algısını yansıtan önemli bir göstergedir.

Bakan Caputo, yaptığı açıklamada, bu ihalenin brüt ya da net borçta artış anlamına gelmediğini vurguladı.

“Bu işlem yalnızca Merkez Bankası’nın döviz rezervlerini artırıyor ve yerel para cinsinden borçların vadesini önemli ölçüde uzatıyor” dedi.

Related Posts

Borsa İstanbul’da günün ilk yarısında neler oldu? Orta Doğu savaşı borsayı vurdu (23 Haziran 2025)

Günün ilk yarısında düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 60,48 puan ve yüzde 0,66 azalışla 9.142,89 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 40,1 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,69 artarken …

Otomotiv devi fişi çekti: İki modele veda edildi

Elektrikli ve hibrit araçlara yönelim küresel çapta hız kazanırken, Japon otomotiv devi Toyota, çevreci dönüşümde vites artırdı. Markanın iç pazarda en çok tercih edilen iki modeli Corolla ve RAV4, artık yalnızca hibrit motorla üretilecek. Japan …

Çin’de ilk 5 ayda bütçe gelirleri azaldı, harcamalar arttı

Çin’de ilk 5 ayda bütçe gelirleri azaldı, harcamalar arttı

Kent lokantalarında 4 çeşit yemek 70 TL oldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), vatandaşlara uygun fiyatlarla yemek sunan Kent Lokantalarındaki fiyatları artırma kararı aldı. 40 TL olan 4 çeşit yemeğin fiyatı yapılan zamla birlikte 70 TL’ye yükseldi.

Rekabet Kurulu Google’a soruşturma başlattı

Rekabet Kurumu, Google’ın Performance Max kampanyasıyla çevrim içi reklamcılık alanındaki gücünü kötüye kullanıp kullanmadığını tespit etmek amacıyla soruşturma başlattı. Rekabet Kurulu’ndan yapılan açıklamada, Google’ın 2021 yılında tanıttığı kısaca …

Ekonomi daralmaya devam ediyor: Kapanan şirket sayısı sert yükseldi

Türkiye’de kurulan şirket sayısı, mayısta bir önceki aya göre yüzde 15,5 artarak 8 bin 765, kapanan şirket sayısı yüzde 13,2 artışla 2 bin 921 oldu.