2,5 milyon kurban derisini çöpe at, 120 milyon dolarlık deri ithal et

Hayvan Derisi İsrafı ve Deri Sektörü

Konfeksiyon, ayakkabı ve saraciye sektörlerinin yüzlerce ürüne dönüştürdüğü hayvan derisi, onlarca sektörün ana ham maddesidir. Ancak her yıl Kurban Bayramı’nda çöpe atılan deriler, ülkenin yılda 120 milyon dolarlık ham deri ithal etmesine neden oluyor.

Deri sektöründe yıllık 2 milyar dolarlık ihracat yapılmasına rağmen, Kurban Bayramı’nda kesilen kurban derilerinin büyük bir kısmı israf ediliyor.

Kurban kesimi geleneğe dönüşen bir ibadettir ve bu süreçte milyonlarca büyükbaş ve küçükbaş hayvan kesilmektedir. Ancak, kurban derilerinin ve sakatatlarının alıcı bulamaması nedeniyle büyük bir israf yaşanmaktadır.

Özellikle belediyeler ve özel sektör temsilcileri üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmediği sürece, bu israfın önüne geçilemeyecektir.

Deri konfeksiyon ürünlerinde ise katma değer yüksektir ve ihracat potansiyeli oldukça yüksektir. Ancak, ham derinin israfa yol açması sektör temsilcilerini üzmektedir.

Deri sektörü, kurban derilerinin daha verimli bir şekilde işlenmesi ve değerlendirilmesi durumunda ekonomiye büyük katkı sağlayabileceğini ifade etmektedir.

Deri işi yapan iş adamları, kurban derilerinin israfının önüne geçilmesi durumunda ithalatın azaltılabileceğini ve ülke ekonomisine katkı sağlanabileceğini belirtmektedir.

Deri sektörü, kurban derilerinin katma değerli ürünlere dönüştürülmesinin, yerli kaynakların kullanılması ve yerli üretim gücünün artırılması için büyük bir fırsat olduğunu vurgulamaktadır.

Sektör temsilcileri, israfın boyutunu gördüklerini ve bu konuda çözüm üretmeye hazır olduklarını belirtmektedir.

Farklı ülkelerden gelen vicdan sahipleri ise, İsrail’e karşı adım atmaya hazır olduklarını ifade ederek gemilerle harekete geçmiştir. Bu süreçte herkesin desteği ve işbirliği beklenmektedir.

Related Posts

En büyük 3 gayrimenkul fonundan biri onda: İnşaat devi konkordato yoluna gitti

Bursa’da konut ve alışveriş merkezi projeleriyle tanınan inşaat şirketi Atış Yapı, ekonomik ve finansal dalgalanmalar nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu. Şirketin başvurusu üzerine Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından geçici mühlet …

İktisat duayeni ünlü profesör hayatını kaybetti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Lütfi Hasan Ersel hayatını kaybetti. İktisat dünyasının duayen ismi, akademi ve ekonomi alanında derin izler bıraktı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 1991-1993 yılları …

Teşvik paketi ve vergi reformları Güney Kore Borsası’nda ralli başlattı

Güney Kore Borsası, haftanın ilk işlem gününde güçlü yükselişle kapandı. KOSPI endeksi yüzde 1,8 artarak 2.946 puana ulaştı. Bu yükseliş, önceki seansta yaşanan yüzde 0,9’luk kaybın ardından geldi. Asya piyasalarının İsrail ve İran arasındaki …

Ücretli çalışan sayısı açıklandı

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı 2025 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,4 arttı.

Bu tarihten sonra memur olanların emekli maaşları daha düşük olacak

Son belirlemelere göre Türkiye’de 5 milyon 243 binin üzerinde memur bulunurken, bu çalışanların önemli bölümünün işe başlangıç tarihi 1 Ekim 2008’den sonra olmakta. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, söz konusu tarihten sonra işe giren memurların yaşadığı hak kayıplarına dikkat çekerek, bu gruptaki kişilerin emekli aylıklarının daha düşük olacağına dikkat çekti.

Tarihin en çok satan modellerinden birinin sırrı neydi?

Varlığı boyunca 8 jenerasyon değiştiren modelin hepsi özeldi ancak biz aracın en son versiyonlarına odaklanacağız. 2005 VOLKSWAGEN PASSAT B6 2005 yılında, aynı yıl piyasaya sürülen ve B6 olarak adlandırılan altıncı nesil Volkswagen Passat Cenevre …